Βάψιμο μελαμίνης με χρώμα κιμωλίας

Βάψιμο μελαμίνης με χρώμα κιμωλίας

Η ανακαίνιση των παλιών ντουλαπιών της κουζίνας ή μιας παλιάς ντουλάπας, που είναι ως επί το πλείστον από μελαμίνη, αποτελεί μια ιδιαίτερη διαδικασία καθώς η μελαμίνη σαν υλικό, δεν είναι και από τα καλύτερα να χειριστείς, ιδιαίτερα αν είναι σε ένα αντικείμενο αρκετά παλιό. Μπορεί να υπάρχουν αρκετές φθορές στην επιφάνεια ή λεκέδες που χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση. Αλλά σίγουρα αποτελεί μια αρκετά δελεαστική ενέργεια αν θέλετε να μειώσετε το κόστος μια ανακαίνισης καθώς με ελάχιστα χρήματα μπορείτε να ανανεώσετε τους χώρους που έχουν έπιπλα ή κατασκευές μελαμίνης.

Τι είναι το χρώμα κιμωλίας

Μια πολύ όμορφη λύση που μπορείτε να υιοθετήσετε είναι το χρώμα κιμωλίας για να ανανεώσετε τις επιφάνειες μελαμίνης. Παρόλο στο άκουσμα “χρώμα κιμωλίας” μπορεί να σας θυμίσει τον μαυροπίνακα που γράφαμε στο σχολείο, απέχει πολύ από κάτι τέτοιο. Το χρώμα κιμωλίας είναι μια ειδικά διαμορφωμένη βαφή που θα κολλήσει σχεδόν σε κάθε επιφάνεια. Είναι κατάλληλο για γυαλί, σίδερο, μάρμαρο, δέρμα, ύφασμα, ταπετσαρία, τούβλο, τσιμέντο ή πλαστικό. Κι αυτό είναι το κάνει την τέλεια επιλογή για την επιφάνεια μελαμίνης που παρουσιάζει μειωμένη πρόσφυση. Το φινίρισμα του είναι extra ματ, αφήνοντας μια πολύ ιδιαίτερη υφή στις επιφάνειες.

Χρειάζεται κάποια προεργασία στην επιφάνεια μελαμίνης;

Η ευκολία εφαρμογής των χρωμάτων της κιμωλίας είναι και ο λόγος που είναι τόσο δημοφιλές στους DIYers. Η μελαμίνη δεν χρειάζεται κάποια προεργασία, τρίψιμο ή πέρασμα με αστάρι παρά μόνο η επιφάνεια να είναι καλά καθαρισμένη. Τίποτα άλλο! Απλά ξεκινάμε να περνάμε πάνω στην μελαμίνη. Στην περίπτωση των ντουλαπιών κουζίνας σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα από λεκέδες και λίπη. Αν βάφετε πόρτες ντουλάπας ή κουζίνας καλό είναι να τα βγάλετε από την θέση τους, ώστε να έχετε τον κατάλληλο χώρο να κάνετε καλύτερη εφαρμογή του χρώματος.

Σε περίπτωση που στις πόρτες μελαμίνης αλλάξετε του μεντεσέδες, γιατί ενδεχομένως οι παλιοί είναι χαλασμένοι ή κινούνται δύσκολα, τότε καλό να στοκάρετε τις παλιές τρύπες (αν οι καινούργιοι είναι διαφορετικού μεγέθους) για να μην φαίνονται στην καινούργια βαμμένη επιφάνεια. Αυτό ισχύει και για κάθε ενδεχομένως φθορά ή βαθούλωμα αρκετά βαθύ που δεν θα καλύψει το βάψιμο.

Ξεκινήστε το βάψιμο

Το βάψιμο με χρώματα κιμωλίας γίνεται με πινέλο, προς μία κατεύθυνση κι όχι πάνω κάτω γιατί αφήνει φουσκάλες. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι στεγνώνει γρήγορα και οπότε η εργασία πάνω σε κάθε μεμονωμένη επιφάνεια δεν πρέπει να διακοπεί αφότου ξεκινήσει. Ειδικά σε επιφάνειες που έχουν αυλακώσεις ή πολλές λεπτομέρειες τότε θα πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί.

Συνήθως τα χρώματα κιμωλίας δεν χρειάζονται δεύτερο χέρι, αλλά αυτό εξαρτάται από το χρώμα που θα επιλέξετε. Στεγνώνει αρκετά γρηγορότερα από τα συνηθισμένα χρώματα, αλλά όπως πάντα, οι καιρικές συνθήκες είναι ο σημαντικότερος παράγοντας.

Αναπαλαίωση

Για ακόμα πιο όμορφο αποτέλεσμα σε στυλ αναπαλαίωσης μπορούμε να τρίψουμε τις γωνίες ή τις προεξοχές των αντικειμένων για να φανεί το χρώμα από κάτω και δώσει μια αίσθηση του παλιού. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει και στις επίπεδες επιφάνειες, αλλά με προσοχή και φειδώ.

Απλώστε το κερί

Το φινίρισμα με το κερί είναι πολύ σημαντικό στο τελικό αποτέλεσμα αφού του δίνει αυτή την ιδιαίτερη υφή. Η επάλειψη με το κερί χρειάζεται ένα χέρι και γίνεται με πινέλο ή πανί. Για να στεγνώσει το κερί χρειάζεται 1 με 2 ώρες.

Προσοχή. Αν αποφασίσετε να βάψετε την κουζίνα, να θυμάστε ότι οι πάγκοι δεν βάφονται.

Share this post


has been added to your cart:
Ταμείο